Delikatna kremowa pianka o smaku truskawkowym na kruchym spodzie z herbatników. Bardzo łatwy do przygotowania deser bez pieczenia.
około 8 porcji
2 galaretki o smaku truskawkowym
400 ml śmietanki kremówki minimum 30%
120 gramów serka mascarpone
1płaska łyżka cukru pudru
250 gramów herbatników
80 -100 gramów masła
Pestki granatu lub truskawki
Masło roztopić w rondelku i wystudzić powinno jednak zostać płynne.
Herbatniki zmiksować w blenderze lub włożyć do woreczka i rozgniatać za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta. Herbatniki powinny mieć konsystencję piasku.
Do rozkruszonych ciastek dodać roztopione masło i opcjonalnie łyżkę cukru pudru.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy w której będziemy przygotowywać deser wyłożonej folią spożywczą. (u mnie naczynie żaroodporne o wymiarach 19/29 cm).
Spód bardzo dobrze ubić można to zrobić na przykład za pomocą szklanki mocno dociskając lub dłońmi. Wstawić do lodówki na minimum 15-20 minut.
Galaretki rozpuścić w osobnych miseczkach jedną rozpuścić w 250 ml. druga w 400 ml gorącej przegotowanej wody. Każdą dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia ale nie powinny zgęstnieć.
Śmietankę ubijać z cukrem pudrem gdy zacznie gęstnieć dodawać stopniowo serek mascarpone ubijać do momentu aż powstanie gęsty krem. Następnie ciągle ubijając na mniejszych obrotach wlać wolnym strumieniem pierwszą galaretkę (250 ml) miksować aż powstanie gładka puszysta masa truskawkowa.
Powstałą masę wyłożyć na spód z herbatników wierzch wyrównać i wstawić do lodówki (około 40 minut)
Gdy nieco stężeje posypać ziarnami granatu ( można użyć innych owoców) i wylać drugą galaretkę (400 ml). Wstawić ponownie do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin Jeżeli chcemy wykrawać foremką kształty to najlepiej zostawić w lodówce na noc.
Smacznego :)
Proszę napisać ile cukru pudru do śmietanki.
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę ja dałam 1 łyżkę cukru pudru bo galaretki już słodkie ale można dać więcej jak ktoś lubi bardzo słodkie desery
Usuń