czwartek, 28 stycznia 2021

Cordon bleu z kurczaka

Cordon bleu z kurczaka to bardzo prosty przepis na pyszny obiad. Kotlet szwajcarski w oryginale przygotowywany z sznycla cielęcego wypełniony po brzegi szynką i ciągnącym żółtym serem. Ale w wersji drobiowej jest równie smaczny. 

2 porcje
1 duży filet z kurczaka
2 plastry szynki wędzonej
2 grubsze plastry żółtego sera
sól
pieprz
Do panierowania
Mąka
Jajko
Bułka tarta

Filet z kurczaka przekroić wzdłuż na połowę tak aby uzyskać dwa mniej więcej równe kawałki mięsa do rozbicia na kotlety.
Każdy kawałek mięsa przykryć folią spożywczą i rozbić na kotlety.
Przyprawić solą i pieprzem.
Na środku każdego kotleta położyć po plastrze szynki i żółtego sera, złożyć na połowę, lekko docisnąć.
Tak przygotowane kotlety panierować dokładnie w mące, jajku i bułce tartej. Ważne aby brzegi były dobrze pokryte panierką - ser nie wypłynie podczas smażenia.
Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu po około 5-7minut z każdej strony.
Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ps. Zamiast sera świetnie się sprawdzi też sos beszamelowy
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz