poniedziałek, 11 stycznia 2021

Steki z kalafiora

Pomysł na podanie kalafiora w inaczej. Smażony w plastrach z patelni. Smaczna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie smakuje podany z jajkiem sadzonym lub ulubionym  dipem.

1 średniej wielkości kalafior
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól
pieprz
szczypta cukru
można dodać inne ulubione przyprawy.

Kalafiora pokroić na plastry  o grubości 2 -3 cm. Na ładne duże porcje najlepsza będzie środkowa część kalafiora resztę można wykorzystać do zupy kalafiorowej lub jarzynowej.
Na patelni rozgrzać dość mocno masło z olejem włożyć plastry kalafiora doprawić solą pieprzem i szczyptą cukru.
Smażyć na średnim ogniu po około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor , ostrożnie przewracać na drugą stronę. 
Następnie wlać około 4-5 łyżek wody  (1/3 szklanki) i dusić do momentu aż płyn odparuje.

Steki z kalafiora można też smażyć w gęstym cieście naleśnikowym smakują równie smacznie. Wtedy pomijamy podlewanie wodą.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz