piątek, 8 stycznia 2021

Schab z pieczarkami pod chrupiącą kruszonką

Nie banalny pomysł na obiad ze schabem w roli głównej.  Kruche plastry schabu zapieczone z pieczarkami i pyszną chrupiącą kruszonką z kajzerki, sera i orzechów. Świetne danie na rodzinny obiad lub na różnego rodzaju uroczystości.

4 porcje
4 plastry schabu o grubości około 1 cm
150-200 gramów pieczarek
 pół średniej wielkości cebuli
2 łyżki majonezu
1 kajzerka
około 80 gramów żółtego sera
50 gramów orzechów laskowych(opcjonalnie)
natka pietruszki
sól
pieprz


Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, cebulę w cieniutkie piórka.
Kajzerkę rozdrobnić w mikserze lub drobniutko pokroić. Ser zetrzeć na tarce, opcjonalnie orzechy zmielić lub drobno posiekać. Wszystko przełożyć do miski i wymieszać wraz z majonezem.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Plastry schabu lekko rozbić (najlepiej zrobić to nadgarstkami)  obsmażyć krótko na patelni1minutę z każdej strony. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego, na każdym plastrze ułożyć obficie farsz na kruszonkę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20-30 minut ale najlepiej po 20 minutach sprawdzić widelcem czy mięso jest dopieczone jeżeli wypływa różowy płyn wydłużyć czas pieczenia.
U mnie ten czas za każdym razem się zmienia to zależy od mięsa i jego grubości.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut aby mięso "odpoczęło"
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Ps. Do tego dania najlepszy będzie kawałek schabu z wyraźnymi przerostami tłuszczu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz