poniedziałek, 11 stycznia 2021

Polędwiczka z cebulką po chińsku

Pomysł na obiad w stylu orientalnym. Medaliony z polędwiczki wieprzowej w marynacie sojowo imbirowej z dodatkiem miodu i sezamu podane z prażoną cebulką.

8 medalionów
Polędwiczka wieprzowa
2 średniej wielkości cebule
Marynata
8 łyżek sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
 3 duże szczypty imbiru w proszku
 3 duże szczypty czosnku suszonego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka ketchupu
4 - 5 łyżek oleju dowolnego polecam sezamowy
2 łyżki ziaren białego sezamu
duża szczypta soli
opcjonalnie szczypta chili


Wszystkie składniki na marynatę połączyć i dokładnie wymieszać.
Polędwiczkę wieprzowa umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym następnie oczyścić z błonek.
Mięso pokroić w grube 2-3 cm plastry, każdy plaster spłaszczyć delikatnie w dłoniach i włożyć do marynaty. dokładnie wymieszać aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinkę.
Cebulę pokroić w piórka.
Z mięsa uformować zgrabne okrągłe medaliony. Smażyć na rozgrzanej patelni po około  6-7 minut z każdej strony.
 Odłożyć na bok.
Do tej samej patelni włożyć cebulę smażyć na złoty kolor, można w między czasie podlać odrobiną wody. Przyprawić sosem sojowym i szczyptą tymianku.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz