Ciasto na gofrach z kremem mascarpone i owocami. Smak ulubionego deseru przez małych i dużych podczas wakacyjnego urlopu nad morzem. Przygotowanie jest banalne i każdy z nim sobie poradzi nawet gdy kuchnia to nie koniecznie jego królestwo.
Ciasto na gofry
2 szklanki mąki pszennej
2 duże jajka
1/3 szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem mascarpone
400 ml śmietanki kremówki
200 gramów serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fix
Do przełożenia
użyłam frużeliny malinowej ale może być dżem
Dodatkowo
ulubione owoce
Opcjonalnie bita śmietana
Gofry
Białka ubić z szczypta soli na gęstą pianę.
W drugiej misce zmiksować wszystkie pozostałe składniki wraz z żółtkami na jednolitą masę.
Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, następnie upiec gofry i ostudzić najlepiej na kratce.
Z podanych proporcji wychodzi u mnie około 10 gofrów.
Krem
Śmietankę ubijać wraz z cukrem pudrem i śmietanfix gdy zacznie gęstnieć dodawać łyżka po łyżce serek mascarpone ciągle miksując aż powstanie gładki krem.
Spód blaszki (moja o wymiarach 26/24) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć warstwę gofrów.
Gofry pokryć frużeliną lub dżemem, następnie wyłożyć krem mascarpone, przykryć kolejną warstwą gofrów.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz