niedziela, 17 stycznia 2021

Rurki z kremem budyniowym

Kruche rurki z aksamitnym kremem budyniowym wspaniale na deser lub słodką przekąskę. Nie zbyt skomplikowany deser a smak obłędny. Świetnie się sprawdzą na różnego rodzaju uroczystości, ale i bez okazji warto po nie sięgać.

na około 18-20 sztuk
150 gramów zimnego masła
250 gramów mąki pszennej tortowej
150 gramów kwaśnej śmietany 18 %
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Krem budyniowy 
2 budynie waniliowe każdy po 40 gramów
600 ml mleka
3 łyżki cukru
200 gramów masła

Mąkę przesiać dodać sól, cukier, żółtko i pokrojone na kawałki zimne masło całość siekamy nożem aż składniki się nieco połączą następnie dodać śmietanę i w miarę szybko zgnieść cisto. Można też użyć robota kuchennego z odpowiednią końcówką.
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 i pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 2 mm  wycinać cienkie paski o szerokości 1-1,5 cm. (można użyć np. radełka do pizzy lub nożem)
Paseczki zawijać na foremki zaczynając od węższej strony kierując się ku górze tak aby każda warstwa lekko zachodziła na poprzednią. Przed nawijaniem ciasta foremki warto lekko posmarować olejem.
Tak przygotowane rurki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik wcześniej nagrzać do 190-200 stopni  i piec rurki aż nabiorą złotego koloru około  10-13  minut.
Upieczone studzimy na kratce.

Krem budyniowy
Budynie wymieszać z 100 ml zimnego mleka.
500 ml mleka zagotować z cukrem dodać mieszankę budyniową i energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia.
Budyń wystudzić przykrywając go folią spożywczą aby nie powstał kożuch.
Krem jest dość gęsty jeżeli wolisz bardziej aksamitny krem to polecam zwiększyć ilość mleka o 100 - 150 ml.

Masło o temperaturze pokojowej ucierać na puch  następnie cały czas miksując dodawać w kilku partiach budyń. ucierać aż składniki się połączą i powstanie gładki krem.
Krem można nakładać za pomocą rękawa cukierniczego jednak najlepiej to zrobić krótko przed podaniem aby rurki nie złapały wilgoci.
Oprószyć cukrem pudrem.

Ps. Można tuż przed pieczeniem rurki posmarować białkiem które zostało i posypać cukrem.
Smacznego :)

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz