Zapiekane, chrupiące bułeczki z szynką i serem to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Świetny sposób na wykorzystanie bułek które straciły już swoją świeżość. Zapewniam że znikają z talerza w mgnieniu oka.
2 bułki np. kajzerki
4 plastry szynki lub boczku wędzonego
4 plastry żółtego sera może też być np. camembert
Masło do posmarowania
dowolne warzywo np. cebulka, pomidor, ogórek konserwowy
Opcjonalnie oregano suszone lub bazylia
Bułki posmarować z każdej strony zimna wodą, naciąć w kilku miejscach.
Każde nacięcie posmarować masłem.
W otwory powkładać po pół plasterka zwiniętej w rulon wędliny i ser oraz dowolne warzywo(można też użyć tartego sera). Opcjonalnie oprószyć ziołami
Bułki włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i zapiekać około 10 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Można zamiast wodą bułki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz