poniedziałek, 18 stycznia 2021

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką

Pyszny aromatyczny bogaty w smaki gulasz z łopatki wieprzowej. Mięciutkie i soczyste mięso duszone z pieczarkami i marchewką. Cóż ja mogę napisać? może tylko tyle że bez dokładki się nie obejdzie :) My bardzo lubimy z kluskami na parze lub kaszą.

6-7 porcji
1 kg. łopatki wieprzowej
400 gramów pieczarek
3 średniej wielkości marchewki około 250 gramów
2 średniej wielkości cebule
sól
pieprz
słodka papryka
2 duże ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką dokładnie wymieszać następnie oprószyć mąką i ponownie wymieszać.
Na patelni rozgrzać dość mocno pół centymetrową warstwę oleju i wrzucać w kilku partiach mięso. Smażyć krótko tylko do zrumienienia i przekładać do dużego garnka.
Cebulę pokroić w kostkę, umyte pieczarki na ćwiartki (większe tak na 6 części).
Na patelni i tłuszczu po obsmażaniu mięsa zeszklić cebulę następnie dodać pieczarki. Całość krótko podsmażyć na dość dużym ogniu co jakiś czas mieszając.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z mięsem dodać pokrojoną na grubsze plastry marchewkę i posiekany czosnek.  Wlać około dwie szklanki wody lub dowolnego bulionu, przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. Około 45 minut. Mieszamy co jakiś czas i uzupełniamy odparowany płyn.
 Opcjonalnie można dodać łyżkę przecieru pomidorowego.
Na koniec gulasz doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem w razie potrzeby można lekko zaciągnąć mąką.
Smacznego :)

2 komentarze: