poniedziałek, 1 lutego 2021

Makaron w sosie pomidorowym z mascarpone

Jeden z moich ulubionych makaronów, który robi się w jakieś dwadzieścia minut. Pyszny kremowy sos pomidorowy z dodatkiem ziół i mascarpone. Super przepis na szybki i sycący obiad w kilka chwil. 

 2  - 3 porcje
około 200 gramów makaronu tagliatelle,  penne lub spaghetti
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 kopiasta łyżka serka mascarpone
1 mała szalotka
1 łyżeczka oregano lub bazylii
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie oliwy, dodać czosnek pokrojony na plasterki i jeszcze chwilkę smażyć.
Następnie dodać pomidory z puszki.
Całość gotować około 10 minut co jakiś czas mieszając aż pomidory się nieco rozpadną a część wody odparuje.
Przyprawić solą pieprzem i ziołami można dodać szczyptę cukru.
 Dodać serek mascarpone mieszać aż ser się rozpuści i składniki się połączą.
Na koniec dodać ugotowany makaron i jeszcze chwilę podgrzewać cały czas mieszając aż wszystko się połączy.
Można podawać z tartym parmezanem i zieleniną.
Smacznego :)



1 komentarz: