Zupa gulaszowa z kaszą i dodatkiem warzyw to pomysł na pyszny sycący obiad jednogarnkowy. Z powodzeniem zastąpi drugie danie. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem.
5 porcji
600 gramów karkówki
2 średniej wielkości papryki mogą być w różnych kolorach
1 średnia cebula 100 g
250- 300 gramów pieczarek
1 mała puszka pomidorów krojonych
50-60 gramów kaszy jęczmiennej wiejskiej
sól
pieprz
szczypta czosnku staropolskiego w proszku
pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej
pół łyżeczki papryki słodkiej czerwonej
1 łyżeczka tymianku suszonego
Opcjonalnie wegeta do smaku
Mięso kroimy w kostkę następnie przekładamy do garnka z odrobiną oleju. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami w proszku i tymiankiem.
Smażymy do momentu aż mięso się lekko przyrumieni następnie dodajemy cebulę pokrojona w kostkę i pieczarki pokrojone na większe kawałki. Całość dalej smażymy cały czas mieszając około 5 minut.
Po tym czasie wlewamy około 4-5 szklanek dowolnego bulionu lub wody (szklanka 250 ml). Dodajemy kaszę oraz pomidory w puszce.
Całość gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie około 40-50 minut na średnim ogniu. Na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w duża kostkę i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz