środa, 3 lutego 2021

Muffinki marchewkowe

Mięciutkie babeczki marchewkowe. Bardzo łatwy przepis a składniki do ich przygotowania zazwyczaj każdy ma w domu. Idealne gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego bo robi się je migiem.

8-9 sztuk
Szklanka o pojemności 250 ml
Składniki suche
1 szklanka maki pszennej tortowej z tzw. górką 
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Składniki mokre
Pół szklanki (lekko ubitej) marchewki startej na małych oczkach tarki
2 jajka M
1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu
pół szklanki oleju

Mąkę przesiać przez sito do miski dodać resztę suchych składników i wymieszać.
W osobnej misce mieszamy składniki mokre. Jajka wymieszać za pomocą rózgi kuchennej z olejem i  śmietaną  lub jogurtem . Dodajemy składniki suche i dokładnie mieszamy aby nie było grudek.
Na koniec dodać startą marchewkę i ponownie całość wymieszać.
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto nakładać łyżką do foremek u mnie 2 łyżki na porcję.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz