Przepis na delikatne kotlety z filetów rybnych. Kilka podstawowych składników i pyszny obiad dla rodziny gotowy. Smaczne z ziemniaczanym puree i surówką lub podane w formie burgerów.
5 kotletów
500 gramów białej ryby u mnie miruna mrożona
1 jajko
2 kopiaste łyżki bułki tartej
sok z połowy małej cytryny
sól
pieprz
Pół pęczka około 4 łyżki siekanego świeżego koperku
Rybę osaczamy bardzo dokładnie z nadmiaru wody i mielimy, przekładamy do miski dodajemy jako bułkę tartą koperek i przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy odstawiamy na 10-15 minut.
Następnie formujemy porcjami kulki rybne obtaczamy w bułce tartej i spłaszczamy na kształt kotleta.
Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Do smażenia polecam masło klarowane ale olej też się sprawdzi.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
My lubimy podane z ziemniaczanym puree.
Smacznego :)
Takie kotlety można też podać w formie burgera rybnego.
bułki do hamburgerów
sałata lodowa
ogórek zielony lub kiszony
1 jajko ugotowane na twardo
sos
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu
2 średnie ogórki konserwowe
2 jajka ugotowane na twardo
szczypta soli
Jajka i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach dodajemy majonez i śmietanę doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
Połówki wcześniej opieczonej bułki smarujemy sosem. Na dolnej układamy sałatę, kotlet rybny polewamy sporą ilością sosu, kładziemy plasterki ogórka i jajka.
Przykrywamy drugą częścią bułki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz