sobota, 20 lutego 2021

Deser w pucharku Maxi King

Deser inspirowany słodką przekąską batonem Maxi King. Pyszny krem śmietankowy, polewa kajmakowa i czekoladowa całość dopełniona chrupiącymi orzechami i ciasteczkami. Uczta dla niejednego łasucha.

5 deserków
250 ml. śmietanki 30%
150 gramów serka mascarpone
200 gramów masy kajmakowej+4 łyżki mleka
100 gramów czekolady deserowej + 100 ml mleka
6-8  łyżek posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
1 płaska łyżka cukru pudru
15 sztuk krakersów
szczypta soli

Masę kajmakową wymieszać z mlekiem aż powstanie gładki gęsty sos.(można lekko podgrzać)
Czekoladę połamać na kawałki przełożyć do garnuszka i wlać mleko, całość krótko podgrzewamy ciągle mieszając aż powstanie gładki i gęsty sos. 
Sosy studzimy.
Śmietankę ubijać z cukrem pudrem gdy zacznie gęstnieć dodać serek mascarpone, całość ubijać aż powstanie puszysty krem.
Krakersy pokruszyć na drobne kawałki.

Do pucharków wkładamy kolejno : Pokruszone krakersy, krem śmietankowy, solidną łyżkę sosu kajmakowego posypać łyżką orzechów, sos czekoladowy. Z drugą warstwą postępujemy jak wyżej.
Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinkę.
Smacznego :)




.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz