Bez baby Wielkanocnej nie ma świąt. Bardzo fajny i prosty przepis na babkę wielkanocną na oleju. Bez problemu każdy sobie poradzi z tym wypiekiem.
4 jajka L
250 gramów mąki pszennej użyłam wrocławskiej
200 gramów cukru
3/4 szklanki oleju( szklanka 250 ml.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
opcjonalnie według uznania
aromat waniliowy lub sok i skórka otarta z 1 dużej sparzonej cytryny.
Jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą pianę.
Kryształki cukru nie mogą być wyczuwalne.
Do ubitej piany dodajemy stopniowo olej ciągle miksując na niższych obrotach..
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy ewentualnie sok i skórkę z cytryny lub aromat waniliowy
Foremkę do pieczenia smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
Przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy aż lekko przestygnie i dopiero wyciągamy z foremki.
Babkę można polukrować, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz