Sos tatarski jest też świetnym dodatkiem do smażonych ryb i pieczonych mięs.
6 porcji
4 jajka
4 łyżki majonezu
mały słoiczek (ok.160g po odsączeniu) marynowanych pieczarek lub grzybków leśnych
2 średnie ogórki konserwowe
1 łyżeczka musztardy
Koperek lub szczypiorek
Jajka gotujemy na twardo. studzimy i obieramy. 1 jajko ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy, pozostałe kroimy na połowę.
Grzyby i ogórki konserwowe kroimy w drobną kosteczkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy z majonezem i musztardą oraz rozdrobnionym jajkiem, doprawiamy odrobiną soli.
Na półmisku rozkładamy sos układamy połówki jajek i posypujemy zieleniną.
Aby uzyskać jajka w fioletowym kolorze należy ugotowane włożyć do soku z buraków na około 1-2 godziny.
Smacznego:)
Sos tatarski to pyszna klasyka kuchni polskiej :)
OdpowiedzUsuń