niedziela, 21 marca 2021

Tort naleśnikowy

Torcik naleśnikowy przekładany dżemem i kremem śmietankowym. Przepyszny tort który może być alternatywą dla tradycyjnych tortów. Ładnie się prezentuje a jego przygotowanie nie jest skomplikowane.

Ciasto naleśnikowe (szklanka 250 ml)
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
ok. 2 szklanki z górką mąki pszennej
3 duże jajka/4 mniejsze
3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
1 łyżka cukru
Opcjonalnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie
1 duży słoik dowolnego dżemu 
400 ml śmietanki minimum 30 %
150 gramów serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo
1 galaretka krystaliczna
owoce do dekoracji

Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 10 minut.
Ciasto powinno być dość gęste ale lejące.
Smażymy 10 nieco grubszych niż zazwyczaj naleśników(średnica około 20cm) oraz 5 większych i cienkich naleśników które będą do obłożenia całego tortu (średnica około 24 cm)
Można upiec wszystkie równe naleśniki ale te o większej średnicy idealnie pokrywają cały torcik.
Naleśniki studzimy.
W między czasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem  gdy zacznie gęstnieć dodajemy serek mascarpone i ubijamy aż powstanie gęsty krem.
Wokół talerza rozkładamy większe naleśniki na środku kładziemy mniejszy naleśnik i smarujemy obficie dżemem, nakładamy kolejny naleśnik i smarujemy solidną porcję kremu. Przekładamy na przemian dżemem i kremem układając jeden na drugim aż do wykorzystania wszystkich naleśników.
Następnie torcik obkładamy większymi naleśnikami.

Aby tort był stabilny i w miarę równy brzegi torcika owijamy ściśle grubą folią aluminiową lub rantem od blaszki do pieczenia tortów,
( jeżeli posiadamy odpowiednią średnicę ) ja użyłam regulowanego rantu który używam do pieczenia biszkoptów. 
Tak przygotowany torcik dekorujemy owocami i wierzch polewamy lekko gęstniejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia najlepiej na noc.
Smacznego:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz