wtorek, 30 marca 2021

Wiosenna sałatka brokułowa z jajkami i rzodkiewką

Sałatka która świetnie się sprawdzi na wielkanocnym stole, ale nie tylko świetna na różne uroczystości lub po prostu na kolację czy w pudełeczko do pracy.

Proporcje na 1 miskę/salaterkę/paterkę

1 mały brokuł/różyczki
pół puszki kukurydzy
pół małego ogórka zielonego "węża"
mały pęczek rzodkiewek
3 ugotowane na twardo jajka
2 łyżki posiekanego koperku
sos czosnkowy kilka łyżek

Brokuł blanszujemy w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru.( ważne aby nie był rozgotowany). Studzimy.
Rzodkiewki i ogórka kroimy w cienkie paseczki, jajka na ćwiartki lub ósemki.
Sos czosnkowy mieszamy z koperkiem.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.

W misce układamy kolejno: brokuł kilka różyczek, połowę pokrojonych rzodkiewek polewamy odrobiną sosu, następnie ogórek zielony, kukurydza, brokuł druga część, polewamy sosem. Na wierzchu układamy jajka i resztę pokrojonej rzodkiewki, polewamy sosem.



1 komentarz: