Proste do wykonania ciasto z owocami i kruszonką. Można używać różnych owoców sezonowych lub dobrej jakości dżem też się sprawdzi. Super ciacho przyznam że nam najbardziej smakuje z nieco kwaskowymi owocami np. rabarbarem, śliwkami albo kwaskowymi w smaku jabłkami. W tym przepisie użyłam musu z rabarbaru który zawekowałam w zeszłym sezonie Przepis na mus👉Tutaj
Blaszka o wymiarach 25/30 cm
4 jajka
2 pełne szklanki mąki pszennej(szklanka o pojemności 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
szczypta soli
około 500 gramów owoców np. rabarbar, truskawki, śliwki, jabłka, porzeczki... lub słoik dżemu
Kruszonka
2 solidne łyżki miękkiego masła ok.70 g
6 łyżek mąki ok.80 g
6 łyżek cukru ok.90 g
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i ucieramy palcami aż składniki się połączą. Wkładamy do lodówki.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną i gęstą pianę.
Następnie dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia dalej miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia składników. Na koniec wlewamy olej, miksujemy aż powstanie gładkie ciasto.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wykładamy owoce lub dżem i posypujemy kruszonką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i pieczemy około 1 godzinę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz