piątek, 16 kwietnia 2021

Domowy ser smażony z twarogu

Prosty sposób na domowy ser smażony z twarogu. Świetny do kanapek na zimno lub podawany na ciepło do ziemniaków czy innych warzyw.

500 gramów twarogu
2 żółtka jajek
1 i pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka masła
sól
Opcjonalnie kminek, czarnuszka, koperek

Twaróg rozkruszamy do miski zasypujemy sodą oczyszczoną i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3 godziny lub dłużej. Ser powinien zmienić konsystencję i zrobić się lekko przeźroczysty.
Po tym czasie na patelni roztopić masło i przełożyć zgliwiały ser. Podgrzewać cały czas mieszając aż ser się rozpuści następnie dodajemy żółtka i przyprawy ponownie dokładnie mieszamy i gotujemy aż całość zgęstnieje.
Odstawiamy do wystudzenia.
Świetnie też smakuje na ciepło na przykład z ziemniaczkami i koperkiem. To mega proste i mega pyszne danie obiadowe.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz