Pyszne puszyste racuszki drożdżowe jak u babci. Można je jeść o każdej porze dnia z ulubionymi dodatkami lub po prostu oprószone cukrem pudrem.
25g drożdży
250 ml ciepłego ale nie gorącego mleka
łyżka cukru
250 g mąki pszennej tortowej(2 niepełne szklanki)
2 małe jajka
szczypta soli
Drożdże zasypujemy cukrem i pozostawiamy aż się rozpuszczą.
Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do drożdży. Mieszamy wraz z łyżką mąki, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do gotowego zaczynu przesiewamy mąkę dodajemy szczyptę soli i jajka.
Ciasto dokładnie wyrabiamy( najlepiej drewnianą łyżką) tak aby nie było grudek i ponownie odstawiamy przykrywając ręcznikiem kuchennym do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje ciasta smażymy na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz