wtorek, 27 kwietnia 2021

Czosnkowe bułeczki ze szpinakiem

Świetny dodatek do sałatek lub potraw z grilla. Proste w przygotowaniu bułeczki jogurtowe ze szpinakiem i czosnkiem. Chrupiące z zewnątrz mięciutkie w środku. Ich smak zachwyci twoich domowników i gości na biesiadach przy grillu.

około 25 sztuk mini bułeczek

600 gramów mąki pszennej tortowej
20 gramów świeżych drożdży
120 ml mleka
130 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
5 solidnych łyżek jogurtu naturalnego (około 3/4 szklanki o pojemności 250ml)
2 ząbki czosnku 
100 gramów szpinaku mrożonego rozdrobionego (waga przed rozmrożeniem)
3 łyżki oliwy lub oleju

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody.
Do letniego mleka z wodą i cukrem dodajemy pokruszone drożdże,  mieszamy i odstawiamy aż zaczną pracować.
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę dodajemy sól, rozdrobniony czosnek, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i oliwę.
Wszystko mieszamy na mniejszych obrotach miksera ( z końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych tzw. hakiem) następnie dodajemy zaczyn z drożdży i jogurt, całość ponownie mieszamy najpierw na mniejszych obrotach gdy składniki się połączą wyrabiamy ciasto na najwyższych obrotach około 5-6 minut. Ciasto powinno odchodzić od boków miski. Gdy ciasto jest zbyt klejące można ewentualnie dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki.
Ciasto odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 50-60 minut.
Po tym czasie formujemy dowolnej wielkości kuleczki moje miały wielkość moreli. (ciasto jest lekko klejące ale takie ma być)
Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na 15-20 minut.
Gdy bułeczki nieco podrosną smarujemy roztopionym masłem i posypujemy startym serem lub ulubionymi ziarnami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 15-20 minut aż uzyskają lekko złoty kolor
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz