Kanapka z koftą czyli szaszłykiem z mielonego mięsa to super propozycja na majowe grillowanie. Chrupiąca kanapka wypełniona pysznym dobrze przyprawionym grillowanym mięsem, surówką i sosami. Smacznie nie banalnie z ogólnodostępnych składników.
7 sztuk
500 gram mięsa mielonego
pół średniej cebuli
sól
pół średniej cebuli
sól
pieprz
szczypta kminu rzymskiego
1 łyżeczka majeranku lub oregano
płaska łyżeczka papryki słodkiej czerwonej
1 mały pęczek zielonej pietruszki
1 duży ząbek czosnku
1 mały pęczek zielonej pietruszki
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki bułki tartej
pół szklanki wody lub bulionu
7 patyczków do szaszłyków
pół szklanki wody lub bulionu
7 patyczków do szaszłyków
7 podłużnych bułek np. do hot-dogów
surówka z młodej kapusty.
Tzatziki lub ajvar albo inne ulubione sosy
Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, bułkę tartą wodę lub bulion oraz startą na tarce cebulę i czosnek.
Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie z mięsa formujemy podłużne nie zbyt grube klopsy nadziewamy na patyczki i smażymy z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu.
Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie z mięsa formujemy podłużne nie zbyt grube klopsy nadziewamy na patyczki i smażymy z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu.
Bułki opiekamy na grillu, przecinamy wzdłuż nie przecinając ich do końca.
Dolną część bułki smarujemy sosem wkładamy mięso i surówkę.
Gotowe! można zajadać.
Tzatziki
1 duży jogurt grecki
1 ogórek szklarniowy
sól
ząbek czosnku
sok z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
opcjonalnie posiekany koperek
Ogórka myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy solą mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut aby puścił sok.
Następnie odciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Przepis na surówkę z młodej kapusty znajdziecie w tym przepisie na hot- dogi
👇
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz