Rewelacyjna w smaku zapiekanka z ciasta francuskiego mięsa mielonego i pieczarek. Świetnie się sprawdzi na obiad, kolację czy na imprezę. Bardzo łatwa do zrobienia z prostych składników a efekt przepyszny.
1 opakowanie ciasta francuskiego
300 gramów mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
300-350 gramów pieczarek
1 większa cebula
150 gramów żółtego sera typu gouda lub mozzarella
sól
pieprz
ząbek czosnku
odrobina rozpuszczonego masła
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki.
Na patelni i odrobinie tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
Następnie dodajemy pieczarki i smażymy dalej aż się lekko przyrumienią, mieszamy co jakiś czas.
Dodajemy mięso mielone rozgniatamy widelcem aby nie było dużych grudek i przyprawiamy solą, pieprzem, i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Całość dokładnie mieszamy, i smażymy aż mięso zmieni kolor. Następnie dolewamy odrobinę wody i dusimy do momentu aż mięso zmięknie.
Gotowy farsz pozostawiamy do wystudzenia.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do przestudzonego farszu.
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie rozkładamy po całej powierzchni farsz i zwijamy zaczynając od krótszego brzegu na zakładkę o szerokości jednej trzeciej długości ciasta
Brzegi dokładnie zlepiamy, nacinamy w kilku miejscach smarujemy roztopionym masłem.
Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego dno wcześniej smarujemy odrobiną masła.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i pieczemy około 40-45 minut aż ciasto się lekko przyrumieni.
Zapiekanka świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz