Carpaccio z buraka i polędwiczki wieprzowej z wyrazistym w smaku serkiem i chrupiącymi orzechami to pyszna przystawka na imprezę, pomysł letni obiad lub kolację.
4-5 małych ugotowanych buraków
1 mała polędwiczka wieprzowa
pół opakowania serka pleśniowego typu lazur
2 garście orzechów nerkowca lub innych
2 garście rukoli
Pieprz
słodka papryka czerwona
ząbek czosnku
olej
sos
4 łyżki oleju
1 łyżeczka płynnego miodu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej lub innej
sok z połowy cytryny
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy z błon. Następnie przyprawiamy pieprzem i słodką papryką czerwoną, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso.(mięso solimy po upieczeniu)
Na patelni rozgrzewamy dość mocno niewielką ilość tłuszczu, smażymy polędwiczkę krótko z każdej strony aż się lekko przyrumieni.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz t tłuszczem i ząbkiem czosnku.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Upieczone mięso wyciągamy i studzimy.
Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie.
Ser kroimy w małą kosteczkę.
Orzechy najlepiej wcześniej uprażone siekamy.
Buraki i wystudzoną polędwiczkę kroimy na cienkie plastry.
Na dużym talerzu rozkładamy rukolę, na przemiennie plastry buraków i mięsa.
Rozkładamy ser i posypujemy siekanymi orzechami.
Całość przed podaniem polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz