Pomysł na przystawkę wielkanocną ale nie tylko świetnie się też sprawdzi na różnego rodzaju uroczystościach. Jajka z szynką i warzywami w klarownej galarecie.
4 porcje
2 jajka ugotowane na twardo
5 łyżek groszku zielonego użyłam mrożonego
5 łyżek kukurydzy konserwowej
2 duże plastry szynki
Galareta
500 ml wody
1 liść laurowy
3-4 kulki ziela angielskiego
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 solidna łyżka żelatyny
Wodę zagotować wraz z przyprawami, gotujemy około 10 minut na małym ogniu, wyłączamy płomień i pozostawiamy do przestudzenia. Dodajemy żelatynę i pozostawiamy aż napęcznieje, następnie krótko podgrzewamy aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie.
Groszek zielony mrożony zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, następnie przecedzamy i studzimy. Można użyć groszku konserwowego wtedy pomijamy blanszowanie.
Szynkę kroimy na około 2 cm paski i każdy zwijamy w rulonik.
Do każdego naczynia/kubeczka wlewamy po 2 łyżki galarety następnie wkładamy po łyżce zielonego groszku, wkładamy 2 ćwiartki jajka i szynkę, dodajemy kukurydzę. Całość zalewamy galaretą.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Podajemy z kleksem majonezu.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz