wtorek, 10 listopada 2020

Zupa z warzyw i mięsa rosołowego a 'la flaki

Często słyszę pytanie co zrobić z warzyw i mięsa rosołowego. Zupa a' la flaczki jest jedną z wielu smacznych propozycji. Rewelacyjna i ekspresowa do zrobienia pyszna rozgrzewająca zupa. 

5 porcji
Ja wykorzystałam
2 mniejsze udka z kurczaka
kawałek wołowiny
2 marchewki
kawałek selera
2 pietruszki
dodatkowo kawałek świeżego pora
1 i pól litra rosołu (rosół który pozostał z obiadu plus woda)

Mięso z rosołu obrać z kości, pokroić na mniejsze kawałki.
 Marchewkę, seler, pietruszkę pokroić w kostkę.
Świeży por pokroić w półplasterki.
Wszystko przełożyć do garnka zalać rosołem i wodą dodać 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, szczyptę imbiru, szczyptę gałki muszkatołowej pół łyżeczki słodkiej papryki czerwonej, opcjonalnie  wegetę. (Zamiast można też użyć gotowej mieszanki przypraw do flaków którą można kupić w każdym markecie)
Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić majerankiem.
Smacznego :) 
Polecam również przepis na zupę a'la ramen z mięsa i rosołu który został z obiadu Klik tutaj





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz