niedziela, 8 listopada 2020

Bułki pszenne ekspresowe

Bułki pszenne które sprawdzą się na każde rodzinne śniadanie. Ten przepis na pewno będzie pomocny gdy braknie pieczywa w domu. Bułeczki pszenne które przygotujesz w jakieś 30 -40 minut. Łatwe i pyszne no i ten zapach w całym domu mmmm....



500 gramów mąki pszennej tortowej
10 gramów suszonych drożdży
6 łyżek oleju
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
około 250-300 ml ciepłej wody
Dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek.

Do miski przesiać mąkę dodać suche drożdże, sól, cukier, olej i wymieszać.
Następnie wlać ciepłą wodę i ponownie wymieszać, ciasto przełożyć na blat i zagniatać ciasto ok 5 minut do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto zbyt mocno klei się do blatu można podsypać odrobiną mąki.
Następnie ciasto dzielimy na 9 -10  równych części.
Można zważyć ciasto na wadze kuchennej i wagę ciasta podzielić na odpowiednio równe części  ( moje miały każda po 90 gramów)
Drugi sposób to z ciasta uformować wałek i podzielić go na równe części.
Z ciasta uformować bułeczki, ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut aby nieco urosły. 
Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem naciąć na środku ostrym nożem. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec około 15 minut grzałka góra / dół aż się przyrumienią.

Jeżeli używasz robota kuchennego to włóż wszystkie składniki do misy i wyrabiaj za pomocą odpowiedniej końcówki aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz