Filiżanka gorącej czekolady zdecydowanie poprawi humor każdemu szczególnie w okresie jesienno - zimowym. Smak czekolady można wzbogacić za pomocą aromatycznych przypraw, likierów lub jak w tym przepisie piankami marshmallow.
2 porcje (małe)
50 gramów gorzkiej czekolady
1 szklanka mleka (250 ml.)
50 ml. słodkiej śmietanki 30 %
do dekoracji pianki marshmallow
Smak można podkręcić likierem amaretto lub cynamonem, kardamonem, przyprawą do piernika lub chili.
Mleko wraz ze śmietanką przelać do rondelka lekko podgrzać następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i chwilkę gotować na małym ogniu aż czekolada będzie gładka i kremowa.
Smacznego :)
Bałwanek zrobiony z 3 pianek udekorowany czekoladą i paluszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz