poniedziałek, 23 listopada 2020

Domowy kebab w tortilli

Kebab w tortilli zrobiony samemu w domu to zawsze świetna alternatywa i wiemy co jemy. Fast food który w prosty i smaczny sposób przygotujesz samodzielnie w domu.

3 porcje
3 placki tortilli
300 gramów mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości
Przyprawa typu kebab gyros
Kawałek kapusty pekińskiej
kilka pomidorków koktajlowych
kawałek ogórka zielonego
pół cebuli czerwonej

Sos
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka płynnego miodu
sól i pieprz

Składniki na sos wymieszać ze sobą odstawić.
Mięso z kurczaka umyć i osuszyć następnie pokroić na cienkie paseczki lub w kostkę.
Następnie usmażyć na odrobinie oleju z dodatkiem przyprawy do kebaba. Można też wcześniej mięso zamarynować w oleju i przyprawie i odstawić na godzinkę.
Kapustę pekińską poszatkować, pomidorki pokroić na połowę lub w ćwiartki, ogórka pokroić w półplasterki, cebulę w cienkie piórka.

Na każdym placku tortilli rozłożyć warzywa i mięso polać sosem. Nie przesadzajmy jednak z ilością składników bo będzie ciężko zwinąć tortillę w rulon.
Następnie boki tortilli zawinąć do środka i i zawijać w gruby rulon.
Tak przygotowany kebab można zapiec w grillu elektrycznym, na patelni grillowej lub zwykłej wkładając tortillę łączeniem do dołu.
Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz