czwartek, 5 listopada 2020

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jabłka w cieście naleśnikowym można jeść o każdej porze dnia. Świetna propozycja na pyszną i prostą przekąskę. Sprawdzą się na śniadanie, obiad, deser i kolację :).

3 duże jabłka
Ciasto naleśnikowe
1 szklanka mleka
1 i pół szklanki mąki pszennej użyłam tortowej
1 łyżka gęstej śmietany
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka cukru
1/3 szklanki oleju
opcjonalnie cynamon i cukier puder.

Jabłka obrać ze skórki wyciąć gniazda nasienne najlepiej użyć małego nożyka lub specjalnego narzędzia.
Jabłka pokroić na 1 centymetrowe plastry. Opcjonalnie oprószyć cynamonem.
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na jednolitą masę lub wymieszać za pomocą rózgi kuchennej.
Na patelni rozgrzać około jednocentymetrową warstwę oleju , 
Jabłka zanurzać w cieście naleśnikowym i przekładać na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć z każdej strony na złoty kolor następnie przełożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz