Mniejsza wersja najsłynniejszej bezy Pavlova. Słodkie chrupiące bezy przełamane lekko kwaskowym kremem cytrynowym. Bardzo proste połączenie które zachwyca smakiem.
8 porcji
3 białka jajek ( duże L)
170 gramów cukru
1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
Lemon curd (krem cytrynowy)
2 jajka L
2 żółtka
80 gramów masła
pół szklanki soku z cytryny
skórka otarta z dwóch cytryn
pół szklanki cukru ( szklanka 250 ml.)
Całe jajka wraz z żółtkami rozmącić w rondelku dodajemy cukier i podgrzewamy na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, gdy cukier się całkowicie rozpuści dodajemy sok i otartą skórkę z cytryny oraz masło.
Nadal podgrzewamy cały czas mieszając aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
schładzamy.
Sos można przechowywać w lodówce kilka dni.
Bezy
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę następnie wsypujemy cukier łyżka po łyżce cały czas miksując aż powstanie gęsta i lśniąca piana a grudki cukru nie będą wyczuwalne.
Do ubitej piany dodajemy mąkę i sok z cytryny miksujemy krótko na niskich obrotach miksera do połączenia składników.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Narysować kółka na przykład za pomocą szklanki, kubeczka u mnie o średnicy 9 cm. zachować niewielkie odstępy bezy trochę urosną.
Na każde kółko nałożyć 2-3 łyżki masy bezowej i uformować małą bezę w kształcie gniazdka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni włożyć przygotowane bezy i od razu zmniejszyć temperaturę do 100 stopni.
Suszymy bezę 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić bezy aby wystygły.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz