Zapiekane placki tortilli z pieczarkami i serem sprawdzą się na fajny szybki posiłek na spotkanie ze znajomymi a nawet na imprezę. Przepis można wzbogacić według uznania dodając do farszu na przykład szynkę, kurczaka, paprykę, cukinię zależy co tam mamy akurat w lodówce.
2 placki tortilli
250-300 gramów pieczarek
1 mała cebula
100 gramów startego żółtego sera
sól
pieprz
1 duży ząbek czosnku
opcjonalnie 2 łyżki słodkiej śmietanki
Na patelni z dodatkiem masła i odrobiny oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę dodać pokrojony na plasterki czosnek. Następnie włożyć pieczarki pokrojone na plasterki.
Całość przykryć pokrywką i dusić do momentu aż pieczarki puszczą sok.
Pokrywkę zdjąć, zawartość patelni doprawić solą, pieprzem i smażyć do momentu aż woda odparuje a pieczarki się lekko przyrumienią.
Na koniec można dodać śmietankę, gotować jeszcze chwilę aż całość zgęstnieje.
Placek tortilli ułożyć na rozgrzanym grillu elektrycznym, posypać obficie żółtym serem, rozłożyć po całej powierzchni placka pieczarki znów posypać serem, przykryć drugim plackiem. Zapiekać aż tortilla się nieco przyrumieni.
Quaesadillę można też zapiekać w piekarniku lub na patelni.
Jak to zrobić ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz