środa, 4 listopada 2020

Fuczki - placki z kapusty kiszonej

 Bardzo proste i pyszne placki z kapusty kiszonej pochodzące z kuchni bieszczadzkiej. 

Około 10 sztuk
350 gramów kapusty kiszonej
2 jajka M
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mleka (szklanka 250 ml)
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
pieprz
szczypta kminku
plaska łyżeczka majeranku
Olej do smażenia

Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru soku, posiekać na mniejsze kawałki.
W misce wymieszać jajka z mlekiem i śmietaną, dodać, mąkę przyprawy wymieszać.
Do ciasta naleśnikowego dodać posiekaną kapustę kiszoną i ponownie wszystko wymieszać.
 Fuczki smażymy tak samo jak placki ziemniaczane.
Nakładamy porcjami ciasto na mocno rozgrzany tłuszcz formując placek o grubości około 1 cm. Następnie zmniejszamy ogień ale też nie zbyt mocno aby placki się smażyły a nie gotowały. 
Smażymy  z dwóch stron na złoty kolor.
Podajemy z kwaśną śmietaną.
Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz