piątek, 13 listopada 2020

Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową

Rolada z filetów kurczaka nadziana mięsem mielonym i fasolką szparagową. Pyszna propozycja na rodzinny obiad ale smakuje też na zimno. Taką roladę można podać jako przystawkę na imprezę  pod galaretą. Wbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania.  Przepis krok po kroku.

1 rolada około 8 -10 porcji ( plastrów)
500-600 gramów filetów z kurczaka 2 duże
250 gramów mięsa mielonego
3 garście fasolki szparagowej użyłam mrożonej
4 duże plastry boczku wędzonego lub szynki konserwowej
sól
pieprz
jarzynka(opcjonalnie)
duży ząbek czosnku
majeranek
1 łyżka bułki tartej
około 100 ml. zimnej wody

Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, jarzynką czosnkiem i majerankiem. Następnie wlać wodę i dodać bulkę tartą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok.

Filety z kurczaka umyć osuszyć wyciąć zbędne chrząstki.
Następnie naciąć filety od dłuższego boku nie przecinając ich do końca.

Filety ułożyć na tak zwaną zakładkę


Przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić za pomocą tłuczka jak na tradycyjne kotlety. Zaczynamy rozbijać w miejscu łączenia.
Można również rozbijać każdy filet osobno następnie złożyć płaty mięsa na zakładkę i w miejscu łączenia delikatnie zbić tłuczkiem aby mięso się "złączyło".
Mięso przyprawić solą i pieprzem opcjonalnie wegetą, rozłożyć po całości plastry boczku i mięso mielone na  środku ułożyć fasolkę szparagową.

Zwijamy roladę zaczynając od dłuższego brzegu. Można wcześniej mięso oprószyć łyżką żelatyny jeżeli chcemy roladę podawać na zimno.

Tak przygotowane mięso zawijamy szczelnie w folię aluminiową wysmarowaną olejem lub w papier do pieczenia.



Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. 
Wlać 1 szklankę wrzątku i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 50 minut.
Jeżeli chcemy podać roladę na zimno to studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz