niedziela, 1 listopada 2020

Omletowe rollsy ze szpinakiem i serem

Bardzo prosta i niezwykle smaczna propozycja na śniadanie czy kolację a nawet szybką przystawkę na imprezę. Puszysty omlet ze szpinakiem i żółtym wyrazistym w smaku serem. Zrolowany i pokrojony na mniejsze kawałki. Smakuje na ciepło i na zimno.

2  duże omlety około 10-12 porcji
4 duże jajka
szpinak liściasty użyłam mrożony 2-3 kostki lub 2-3 garście świeżego
4 łyżki mleka
2 kopiaste łyżeczki mąki pszennej
4 plastry żółtego sera
sól
pieprz 

W wysokim naczyniu mieszamy mleko z mąką tak aby nie było grudek, wbijamy jajka całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej na jednolitą masę.
Szpinak wcześniej rozmrozić,  odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać na mniejsze kawałki dodać do masy jajecznej i doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać.
Tak przygotowane jajka dzielimy na dwie równe części.
Na patelni roztopić odrobinę masła wlać porcję masy jajecznej przykrywamy pokrywką i smażymy omlet na niewielkim ogniu. Gdy omlet się nieco zetnie przewracamy bardzo ostrożnie  drewnianą łopatką na drugą stronę. 
Układamy 2 plastry żółtego sera ponownie przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze chwilkę aby omlet był dopieczony a ser się rozpuścił.
Gotowy omlet przekładamy na talerz i zwijamy w rulon następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Tak samo postępujemy z drugą porcją masy jajecznej.
Przepis ukazał się w gazetce Przyślij przepis

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz