piątek, 23 października 2020

Makaron z warzywami w sosie mascarpone

 Jak szybki obiad to makaron jest zawsze świetną opcją. Jesienne warzywa, makaron wstążki całość otulona niezwykle kremowym sosem na bazie serka mascarpone. Pyszne bezmięsne danie. 

2 porcje
Makaron typu wstążki ok 150 gramów
1 papryka czerwona
brukselka ok 10 szt
pół małej cukinii
2 kopiaste łyżki mascarpone 
1 mała cebula
3 łyżki oleju
2 duże ząbki czosnku
sól,
 pieprz

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Brukselkę obrać z brzydkich liści i przekroić na połówki.
Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie paseczki.
Cukinię kroimy w drobna kosteczkę.

Na dużej patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić, dodać posiekany czosnek zamieszać i wrzucić brukselkę wraz z papryką doprawić solą i pieprzem.
Całość smażymy około 5 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać cukinię i wlać ok pół szklanki wody. Gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną a część płynu odparuje. 
Dodać serek mascarpone, mieszamy aż ser się całkowicie rozpuści. 
Gotujemy jeszcze chwilkę aż całość zgęstnieje.
Na koniec włożyć ugotowany makaron, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz