Jak szybki obiad to makaron jest zawsze świetną opcją. Jesienne warzywa, makaron wstążki całość otulona niezwykle kremowym sosem na bazie serka mascarpone. Pyszne bezmięsne danie.
2 porcje
Makaron typu wstążki ok 150 gramów
1 papryka czerwona
brukselka ok 10 szt
pół małej cukinii
2 kopiaste łyżki mascarpone
1 mała cebula
3 łyżki oleju
2 duże ząbki czosnku
sól,
pieprz
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Brukselkę obrać z brzydkich liści i przekroić na połówki.
Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie paseczki.
Cukinię kroimy w drobna kosteczkę.
Na dużej patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić, dodać posiekany czosnek zamieszać i wrzucić brukselkę wraz z papryką doprawić solą i pieprzem.
Całość smażymy około 5 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać cukinię i wlać ok pół szklanki wody. Gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną a część płynu odparuje.
Dodać serek mascarpone, mieszamy aż ser się całkowicie rozpuści.
Gotujemy jeszcze chwilkę aż całość zgęstnieje.
Na koniec włożyć ugotowany makaron, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz