czwartek, 15 października 2020

Domowe babeczki kopiec kreta

Mniejsza wersja znanego deseru w domowej wersji. Mięciutkie kakaowe babeczki wypełnione bananem i pysznym kremem z kawałkami czekolady. 
8 sztuk
Składniki suche
1 szklanka mąki pszennej tortowej
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre
pół szklanki mleka
1/4 szklanki kefiru
1 jajko
 
Krem
100 ml. słodkiej śmietanki 30%
pól opakowania śmietan fix
2 kopiaste łyżki serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
pół dużego banana

dodatkowo
1 mały banan
5 kostek czekolady

 W jednej misce wymieszaj składniki suche w drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre.
Dodaj składniki mokre do suchych i i dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną.
Do foremki na muffiny u mnie metalowa ale mogą być też silikonowe lub metalowe foremki do babeczek, wlewamy ciasto do trzy czwartej wysokości foremki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Babeczki wyciągamy i studzimy następnie delikatnie ścinamy wierzch babeczek i wydrążamy środek miejsce na krem i banana.
Odcięte części kruszymy drobniutko.
Śmietankę ubijamy z  pudrem i śmietan fiksem gdy zacznie gęstnieć dodajemy serek mascarpone.
Połowę banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu.
Czekoladę siekamy lub ścieramy na  dużych oczkach tarki dodajemy do kremu, całość mieszamy.
Małego banana kroimy w drobną kosteczkę i wkładamy do wydrążonych babeczek następnie nakładamy sporą ilość kremu i posypujemy pokruszonym ciastem lekko dociskając tworząc kopczyk.
Babeczki włożyć na godzinkę do lodówki.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz