czwartek, 15 października 2020

Pierożki Chinkali

Gruzińska specjalność Pierożki chinkali z mięsem. Pierogi w kształcie sakiewki wypełnione mięsem i bulionem podane z dużą ilością grubo mielonego świeżego pieprzu.

ok 20-25 pierożków chinkali
Ciasto
500-600 gramów mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
ok. 300 ml gorącej wody
5 łyżek roztopionego masła
Farsz
400-500 gramów mielonego mięsa z łopatki 
1 duży pęczek zielonej pietruszki
1 szklanka zimnej wody 250 ml.
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól pieprz
opcjonalnie odrobina majeranku

Mięso przełożyć do miski dodać przyprawy, pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać posiekaną pietruszkę wlać wodę i wyrabiać masę mięsną do momentu aż mięso wchłonie cały płyn. Odstawiamy aby smaki się przegryzły.

Mąkę przesiać do miski dodać jajko, sól, roztopione masło, wymieszać. Następnie wlać wolnym strumieniem bardzo ciepłą wręcz gorącą wodę i ponownie wymieszać.
Całość przełożyć na blat i zagniatać ciasto tak długo aż składniki się połączą a ciasto będzie gładkie.
Jeżeli ciasto zbyt mocno klei się do rąk to podsypujemy mąką.
Ciasto przełożyć z powrotem do miski i przykryć folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstawić na minimum 15 minut a najlepiej na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować partiami na odpowiednią dla siebie grubość u mnie ok 2 mm.
Wykrawamy np. za pomocą miseczki duże kółka u mnie średnica 14 cm.
Na każdym kawałku ciasta układamy sporą porcję farszu. Brzegi ciasta sklejamy bardzo dokładnie formując sakiewkę  jest to ważne ponieważ podczas gotowania w pierożku powstanie esencjonalny bulion który jest kluczowy w tym daniu. 

W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli wrzucamy pierożki na wrzątek delikatnie mieszamy aby się nie przykleiły do dna garnka i od momentu wypłynięcia gotujemy na wolnym ogniu ok 10-15 minut.
Wyciągamy łyżką cedzakową bardzo ostrożnie aby pierożki nie pękły a  powstały w środku płyn nie wypłynął.
Podajemy oprószone grubo mielonym pieprzem.
Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz