czwartek, 1 października 2020

Pierogi ruskie

Chyba nie trzeba specjalnie przedstawiać ulubione pierogi w nie jednym domu. Nie inaczej jest u nas. Każdy ma swój sprawdzony przepis. I każde są z pewnością pyszne. 




0k 40-50 szt
Ciasto
500 g mąki pszennej używam tortowej
1 małe jajko
duża szczypta soli
3-4 łyżki roztopionego masła ew. oleju
300 ml. gorącej ale nie wrzącej wody

Farsz
500 gramów ugotowanych ostudzonych ziemniaków
500-600 gramów sera twarogowego półtłustego
1 duża cebula ok 200 g.
sól
pieprz
opcjonalnie szczypta wegety

Ziemniaki i ser zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ser można tylko wkruszyć do zmielonych ziemniaków, według upodobań(my wolimy zmielony).
Jeżeli nie posiadasz maszynki do mielenia lub praski można również jeszcze ciepłe ziemniaki ugnieść na puree i do zimnych dodać pokruszony ser lub użyć sera mielonego takiego z wiaderka.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na złoty kolor. Następnie dodać do zmielonego farszu wraz z przyprawami i dokładnie wymieszać.

Mąkę przesiać do miski dodać jajko, sól, roztopione masło, wymieszać. Następnie wlać wolnym strumieniem bardzo ciepłą wręcz gorącą wodę i ponownie wymieszać.
Całość przełożyć na blat i zagniatać ciasto tak długo aż składniki się połączą a ciasto będzie gładkie.
Jeżeli ciasto zbyt mocno klei się do rąk to podsypujemy mąką.
Ciasto przełożyć z powrotem do miski i przykryć folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstawić na minimum 15 minut a najlepiej na 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na odpowiednią dla siebie grubość. U mnie ok. 2-3 milimetry..
Za pomocą szklanki wykrawać kółka nałożyć łyżeczkę farszu dokładnie zlepić brzegi.
Gotowe pierogi odkładać na oprószony mąką blat.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli , wrzucać pierogi na wrzątek delikatnie zamieszać najlepiej drewnianą łyżką i gotujemy od wypłynięcia 1-2 minuty.
Podajemy z podsmażoną cebulką lub boczkiem wędzonym. Ja oprószam jeszcze grubo mielonym pieprzem
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz