środa, 21 października 2020

Zakwas z buraków

 O właściwościach zdrowotnych zakwasu buraczanego można by napisać książkę. Jego przygotowanie jest niezmiernie proste i kosztuje tyle co nic. Rewelacyjny dla tych co lubią dbać o zdrowie. Spożywany systematycznie świetnie wpływa na nasze zdrowie. Moc naturalnych witamin w kilku łykach. Świetny do przygotowania barszczu.

ok 1, 5 kg buraków
1 duże jabłko
5 ząbków czosnku
ok 10 kulek ziela angielskiego
6-7 liści laurowych
5 ziarenek goździków
1 łyżka soli na litr przegotowanej schłodzonej wody
 Przyprawy można  dodawać według uznania. możesz dać imbir, chrzan, koper co kto lubi. Wyżej wymienione przyprawy to te które mi najbardziej pasują.



Buraki obieramy i kroimy na grube plastry.
Jabłko myjemy dokładnie i wycinamy gniazda nasienne, kroimy w grube plastry ćwiartki jak nam pasuje.
W dużym szklanym słoju na dnie układamy połowę przypraw następnie układamy warstwę buraków i połowę plastrów jabłka, następnie resztę przypraw i resztę buraków i jabłek.
Całość zalewamy ciepła przegotowaną wodą wymieszaną z solą (na 1 litr 1 łyżka soli kamiennej)
Woda musi całkowicie zakrywać zawartość słoika nic nie powinno wystawać ponieważ będzie pleśnieć i trzeba będzie wszystko wyrzucić.
Słoik przykrywamy i odstawiamy.
Zakwas powinien być dobry po 7-10 dniach. 
Pamiętajmy jednak aby codziennie do niego zaglądać jeżeli powstanie na wierzchu piana to zbieramy ją czystą łyżką.
Gotowy zakwas z burakami przelewam przez duże sito do miski zlewam do słoiczków i przechowuje w lodówce. (Można doprawić płynnym miodem).
Smacznego i na zdrowie:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz