Najprostsze ciasto marchewkowe wilgotne a za razem puszyste. Fajna polewa z serka która idealnie pasuje do tego ciasta. Prosty przepis na ucierane ciasto marchewkowe. Idealne do jesiennej herbaty czy kawy.
Blaszka o średnicy 23 cm
szklanka o pojemności 250 ml.
5 jajek M lub 4 L
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju użyłam rzepakowy
1 i pół szklanki mąki pszennej tortowej
1 i pół szklanki tartej marchewki lekko ubita ( ok 3 -4 średnie)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
szczypta soli
Polewa z serka naturalnego
150 gramów serka kanapkowego naturalnego użyłam Łaciate
pół szklanki cukru pudru
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lekko odcisnąć z nadmiaru soku.
Jajka ubić wraz z cukrem na puszysty kogel - mogel. Tak aby kryształki cukru nie były wyczuwalne.
Następnie ciągle ubijając wlewać wolnym strumieniem olej. Całość krótko miksujemy.
Do ubitych jajek z olejem dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
Całość ponownie krótko miksujemy do połączenia składników.
Do masy dodać tartą marchewkę oraz przyprawy( cynamon lub przyprawa do piernika) dokładnie mieszamy łyżką.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni.
Pieczemy ok 45-50 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Pozostawiamy do wystudzenia najlepiej na kratce i rozprowadzamy polewę z serka.
Polewa
Serek przełożyć do miseczki dodać cukier puder i za pomocą łyżki dokładnie wymieszać.
Ciasto można też posypać cukrem pudrem lub polukrować albo zrobić polewę czekoladową.
Do ciasta można też dodać 2 -3 garście ulubionych bakalii.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz