niedziela, 27 września 2020

Pieczone ziemniaki jak z ogniska

 Pieczone w piekarniku mega pyszne ziemniaczki z chrupiącą skórką. My je uwielbiamy z masłem lub sosem czosnkowym. Świetnie też się sprawdzą podane z serkiem( gziką).

10 ziemniaków podobnej wielkości
8 łyżek mąki 
pół łyżeczki papryki  słodkiej
1 łyżeczka soli

Ziemniaki dokładnie wyszorować  pod bieżącą wodą ( nie obieramy ze skórki)
Mąkę wymieszać z solą i słodką papryką.
Każdy ziemniak zamoczyć w zimnej wodzie i dokładnie obtoczyć z każdej strony w panierce z mąki.
Widelcem lub patykiem np. do szaszłyków nakłóć ziemniaczki w kilku miejscach
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 minut.
Długość pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Większe pieczemy trochę dłużej.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz