Zielone curry to pyszna lekko pikantna potrawka z kurczakiem i warzywami przygotowana w stylu orientalnym. Pyszne kremowe danie za sprawą mleczka kokosowego z dużą ilością zielonych warzyw. Ekspresowe, zdrowe i bardzo łatwe danie do przygotowania w jakieś 20-30 minut.
3 porcje
100 gramów ryżu
ok 350 gramów fileta z kurczaka
1 mała puszka mleka kokosowego
200 gramów zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
4-5 łodyg selera naciowego
mały kawałek cukinii
pół średniej cebuli
Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
łyżka soku z limonki/cytryny
3 łyżeczki zielonej pasty curry ( użyłam kupnej gotowej)
2 łyżki sosu sojowego
opcjonalnie do posypania prażone orzechy nerkowca.
W dużej patelni lub woku rozgrzej trochę oleju ( najlepszy będzie kokosowy lub sezamowy ale ostatecznie rzepakowy też może być) dodaj poszatkowaną cebulę i smaż chwilkę następnie dodaj kurczaka pokrojonego na cienkie plasterki przypraw sosem sojowym i dodaj czosnek oraz pastę curry, smaż jeszcze chwilkę...
Następnie dodaj fasolkę szparagową, seler naciowy oraz cukinię pokrojone na mniejsze kawałki.
Smaż chwilę ciągle mieszając, następnie wlej wymieszane mleko kokosowe.
Całość gotuj chwilę aż warzywa nieco zmiękną (dobrze aby się nie rozgotowały) a sos nieco zgęstnieje.
Podawaj z ryżem i opcjonalnie posyp posiekanymi prażonymi orzechami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz