poniedziałek, 21 września 2020

Ryż zapiekany z jabłkami

Kremowy ryż zapieczony z prażonymi jabłkami i cynamonem. Świetny pomysł na smaczne danie. Rewelacyjne w swojej prostocie i smaku. 

2 duże porcje
100 gramów ryżu (1 woreczek)
600 gramów jabłek ( 4-5 dużych)
cukier
cynamon
sok z połowy cytryny
ok. 400 ml. mleka
opcjonalnie 4 łyżki roztopionego masła

Danie można zapiekać w jednym większym naczyniu lub dwóch mniejszych porcjach.

Jabłka obierz wytnij gniazda nasienne i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Przełóż do garnka najlepiej z podwójnym dnem dodaj cukier  i cynamon do smaku ilość zależy od rodzaju jabłek i upodobań, wlej sok z cytryny.
Gotuj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż jabłka będą miękkie i będą się trochę rozpadały.
Ryż ugotuj na mleku z dodatkiem szczypty soli.
Na dno naczynia w którym będziesz zapiekać wyłóż połowę ugotowanego ryżu ( w przypadku dwóch osobnych porcji ryż dzielimy na cztery części) następnie wyłóż uprażone  jabłka, przykryj drugą częścią ryżu Wierzch posyp jeszcze szczyptą cynamonu i polej roztopionym masłem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekaj ok 15-20 minut. 
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz