sobota, 5 września 2020

Klopsiki w sosie własnym

 Kolejny pomysł na smaczny i prosty obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego. 

ok 6 sporych porcji
800 gramów mięsa mielonego z łopatki
4 łyżki gęstej śmietany
4 płaskie łyżki bułki tartej
4 łyżki zimnej wody
sól
pieprz 
mały ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
opcjonalnie wegeta
mąka do panierowania
odrobina tłuszczu do smażenia
500 ml wody lub bulion mięsny lub warzywny

Mięso przełożyć do miski dodać śmietanę, wodę, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić, odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie z mięsa formujemy małe klopsiki o wielkości małej moreli.
Na dużej patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu.
Klopsiki obtaczamy w mące i wkładamy na patelnię.
Smażymy z każdej strony na złoty kolor, następnie wlać wodę lub bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotujemy do miękkości ok 30 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż płyn zmniejszy swoja objętość a sos zgęstnieje.
Bardzo smaczne z ziemniaczanym puree.
Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz