czwartek, 10 września 2020

Papryki faszerowane

Pomysł na smaczny i fajny obiad. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Bardzo prosty przepis nie wyszukane składniki i proste w wykonaniu danie które sprawdzi się na obiad czy sytą kolację.
4 porcje
4 średniej wielkości papryki 
400 gramów mięsa mielonego użyłam z łopatki
100 gramów ryżu parboiled 
ok. 120 gramów żółtego sera(można pominąć)
1 mała cebulka
1 duży ząbek czosnku
sól
pieprz
1 plaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka oregano( może być bazylia, majeranek,lub zioła prowansalskie)
4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
ok 3/4 szklanki wody

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu zeszklij cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
Następnie dodaj mięso mielone dopraw solą i pieprzem smaż chwilę aż mięso zmieni kolor i dodaj resztę przypraw czosnek przeciśnięty przez praskę, słodką paprykę zioła,.
Zawartość patelni smaż około 10 minut wlej wodę i
gotuj następne 10 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. 
Na koniec dołóż ugotowany ryż i ponownie całość zamieszaj aby składniki się połączyły.
Paprykę umyj, osusz i odetnij górną cześć, wytnij gniazda nasienne.
Każdą paprykę wypełnij farszem na wierzchu posyp sporą ilością startego żółtego sera.
Przykryj odciętą wcześniej górna częścią papryki.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym wlej pół szklanki wrzątku ze szczyptą soli. 
Wstaw na drugi poziom do nagrzanego piekarnika i piecz ok 10 minut następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 30 minut.
Moje papryki pozostają chrupiące jeżeli wolisz miękkie do wydłuż czas pieczenia.
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz