niedziela, 13 września 2020

Crumble ze śliwkami i jabłkami (Owoce pod kruszonką)

Crumble z owocami  to pyszny deser który najlepiej smakuje podany na ciepło z gałką lodów. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe Wystarczy pokroić owoce zrobić kruszonkę i do piekarnika. Teraz jest sezon na śliwki i jabłka więc wykorzystałam właśnie te owoce ale można użyć dowolnych owoców. Latem robię na przykład z rabarbarem i truskawkami też pycha.

Na 4-5 porcji
Crumble można zapiekać w jednym dużym naczyniu lub w małych kokilkach do zapiekania 
3 duże jabłka 
ok. 10 śliwek węgierek
szczypta cynamonu
Na kruszonkę
pół kostki masła ( 100 gramów)
3/4 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
 
Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Śliwki przekrój na połowę i wyciągnij pestki.
Owoce włóż do naczynia w którym będziesz zapiekać.
Zimne masło pokrój na małe kawałki i przełóż do miski wsyp mąkę i cukier. Całość rozcieraj w dłoniach aż powstanie kruszonka.
Gotową kruszonkę wyłóż równomiernie na owocach.
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekaj aż kruszonka nabierze rumianego koloru około 30-40 minut.
Podawaj na ciepło lub na zimno. Pyszne z gałką lodów .
Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz