Urocze i bardzo smaczne deserki w pucharkach. Lekka błękitna pianka, krem z mascarpone i galaretka z borówkami. Bardzo proste w wykonaniu cieszą oko i znikają w oka mgnieniu :)
8 deserów
250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 galaretka w kolorze turkusowym
1 łyżka cukru pudru
300 ml śmietanki 30 %
150 gramów serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka krystaliczna
300 gramów borówek
Galaretkę turkusową zalać 250 ml gorącej przegotowanej wody dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubij z cukrem i serkiem mascarpone na gęsty krem.
Na dnie każdego pucharka ułóż po jednej sporej łyżce kremu.
Mleko zagęszczone ubijaj wraz z cukrem aż podwoi swoją objętość i nieco zgęstnieje.
Następnie ciągle miksując wlej wolnym strumieniem zimną ale lejącą galaretkę. Miksuj krótko tylko do połączenia składników.
Gotową piankę wlej do pucharków na krem mascarpone zostawiając miejsce na borówki i galaretkę.
Pucharki wstaw do lodówki aby pianka stężała.
Galaretkę krystaliczną zalej 300 ml. gorącej przegotowanej wody dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Na stężałych smerfetnych piankach wyłóż borówki i zalej galaretką, wstaw ponownie do lodówki.
Gotowe deserki dekorujemy pozostałym kremem mascarpone.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz