Fajny pomysł na wykorzystanie ryżu który pozostał z obiadu. Gołąbki bez zawijania. Klopsy z mięsa mielonego z ryżem i kapustą w sosie pomidorowym. Bardzo prosty i szybki do przygotowania pyszny obiad. .
6 gołąbków
250 gramów mięsa mielonego
50 gramów ryżu
około 150 gramów kapusty białej
pół średniej wielkości cebuli
sól
pieprz
majeranek
opcjonalnie wegeta
Sos
1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
szczypta cukru
łyżka mąki
Ryż ugotować.
Kapustę poszatkować.
Cebulę pokroić w kosteczkę można przesmażyć na odrobinie tłuszczu.
Mięso przyprawić sola pieprzem majerankiem, dodać cebulę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ryż i drobno poszatkowaną kapustę.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Następnie zwilżonymi dłońmi formować gołąbki, każdy obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać około 4-5 łyżek oleju. Włożyć gołąbki na patelnie przyrumienić z każdej strony na złoty kolor.
Następnie wlać wodę tyle aby gołąbki były do połowy przykryte.
Przykryć pokrywką i dusić do miękkości około 30 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę.
Gotowe gołąbki przełożyć na talerz.
Do patelni z pozostałym wywarem (jeżeli większość płynu odparowało to dolać odpowiednią ilość wody) dodać przecier pomidorowy i ketchup. Całość wymieszać doprawić do smaku.
Sos zagęścić mąką.
Gołąbki włożyć z powrotem do sosu i zagotować.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz